Skrivekløe

En blogg om mine erfaringer som kreftpasient - fra første runde i 2010 til i dag hvor eg har fått konstatert spredning (uhelbredelig). Eg har i denne perioden tatt videreutdanning innenfor kognitiv atferdsterapi, og var blitt veileder innenfor dette. Eg var akkurat begynt skrive en bok om en kreftsyk jente, hvor eg skulle bruke mine erfaringer kombinert med fag til å skape håp gjennom gode dialoger i hennes vennskap med en gutt på avdelinga. Denne vil eg prøve å få fullført innimellom alt annet eg kjenner eg har så lyst å få formidlet nå.

tirsdag 23. februar 2016

Spredning

Oppsummering


Her har skjedd utrulig mye siden sist innlegg, og det er på tide med litt oppdatering. Da eg begynte å skrive blogg så var det for å dele det som eg opplevde på godt og vondt, og eg merker at mange er bekymret nå som eg ikke har skrevet noe, så eg får komme med en liten oppdatering før eg fortsetter bloggen. Eg har jo savnet skrivinga, men av forståelige årsaker så ble det nødvendig med en "pause".Perjeta hadde en veldig god virkning, og neulasta gjorde dagene mine så mye lettere, eg ble mere mobil, og fikk ikke lengre de turene helt ned i kjelleren. Kreftkulene på levra gikk drastisk ned, den største på 7 cm gikk ned til 0.8 i høst og eg følte meg i rimelig grei form, men begynte å bli litt ustødig, eg går jo på morfin (depot) og var nokså dehydrert på et tidspunkt, ble innlagt og det viste seg at jeg hadde fått spredning til hjernen! Dette kom som et sjokk på oss alle, og eg var plutselig ikke i stand til å kommunsisere med de rundt meg.
Det ble laget en maske, og eg fikk stråling på hjernen i to uker, deretter gikk eg rett over på cellegift og en annen medisin istedet for perjeta, som visstnok er "søskenbarnet", den har altså noen likheter, men var mere rettet på spredninga til hjernen.
i denne perioden ble det mye vrøvl fra min side, eg kunne sovne midt i en melding (sliten av behandlinga samt morfin) drømme, for så å våkne og fortsette å skrive om noe helt annet. Samtidig var eg klar over at noe ikke stemte, så det ble litt mange merkelige "hehe, nei nå må eg gå i fjøset" (vi har aldri hatt noe fjøs,så eg lurer på om det har vært en skjult drøm eller noe? :-) Jentene ble tidlig oppmerksom på dette og fikk gitt meg beskjed slik at eg kunne slette noe. Noe har de tatt vare på for historiene var så bra at nå kan vi le sammen om dem :-).
Iløpet av høsten hadde eg flere innleggelser på UNN, blant annet for å tømme lungene for vann, det var snakk om flere liter til sammen.

Sola på tur tilbake. Vi går lysere tider i møte.Så ble eg skikkelig dårlig i midten av desember og de trudde eg hadde fått slag, eg ble kjørt i en MR maskin, og koblet på væske. Det viste seg at eg var skikkelig dehydrert, pga bivirkninger, satt mye på do den tida - stort sett det eneste eg husker ;-) det positive med dette var at eg fikk en nydelig melding med meg hjem til jul - at spredninga på hjernen var gått drastisk tilbake,og de mente at eg hadde fått  for sterke doser. Dermed dro eg heim til jul den 21.12 og skulle ikke bruke medisin før på nyåret..

Etter jul så har eg kun tatt blodprøver og oppstart igjen med medisiner som før jul, men mindre doser.  Blodprøvene var kjempefine, og særlig leverprøvene. Nå skal eg i CT i uke 10 og evaluering i uke 11, eg kjenner meg jo selvsagt kjempenervøs. Spesielt for ryggen som eg veit det er spredning til, og eg blir fort sliten. Eg er blitt litt krokbøyd, og mistet flere centimeter. I passet mitt står det 164 cm, men eg ble målt til 158 cm da en sykepleier hørte diskusjon mellom meg og yngste datter om hvem som var høyest. Eg var nedstemt fra alle kanter - og for å overbevise meg, så måtte altså et måleband til pers ;-)

Så slik er altså ståa på "kreft". Nå skal eg begynne å skrive litt mer jevnlig - og om alt det gode som også skjer i livet, for selv om det er tøft for oss nå, så må tida brukes til å samle flere gode minner, og det føler eg at vi gjør!


Veit ikkje om det e lurt å spise sushi, men så lenge det smaker, så kan man vel kose seg med noen biter :-)

3 kommentarer:

 1. Du Bibbi alså..❤️
  Tankan å følelsan går alle veia, fra å late som at alt e bra, te at æg e redd for dæg.
  Æg prøva finne en mellomting, men som tidligere pårørende te en agressiv kreft-type, så kjennes det te tider ja. Men du, du e bare helt fantastisk, du rule som ei storesøster enda; eldst, finast, å uendelig tøff å sterk, ei sånn som æg skulle bli når æg blei stor

  SvarSlett
 2. Å så blei det fritt for plass å skrive selvsagt�� iallefillefall, søssa, æg beundre dæg enda mer æn den gang, å det vise sæg at det ikke e lillesøsterøyan som såg, du bare E knalltøff�� æg e veldi gla i dæg, å ønske at all sykdom må forlate kroppen din, du fortjene så masse mer æn det cellegifta gir dæg. Æg sku ønske æg kunne fådd gitt dæg en go klæm på orntli, mn må nøye me å sende en skriftli, mn den e like sterk som en orntli en me arma, ingen pingleklæm nei❤️❤️❤️

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Harrieth <3 Eg skjønner på folk at de synes at eg er så sterk, men selv så føler eg bare at eg gjør det som eg må :) Eg har ingen valg. Eller det vil si man har jo et valg, men for meg så er det ikke aktuelt å gjøre annet enn å kjempe. For barna at dem skal få ha mora si lengst mulig, og selvfølgelig så har eg en drøm om at kreft kan bli en kronisk sykdom istedet for dødelig. Men da må det meire forskning til, og det må skje i nå. Det spares inn på medisiner som vi vet virker, men som de høye herrer mener er for dyre. Det gjør nok at forskninga også blir stående meir i stampe, og det som eg drømmer om kanskje ikke kommer til å skje.. Derfor må vi alle bruke vår stemme og ønske forkning og nye medisiner velkommen. Når man har fått en sykdom som bare har et utfall, så har vi ikke tid til å vente 5 år før medisinene er utprøvd - vi vil så gjerne prøve, for vi har ingenting å tape..... også det økonomiske da. Politikerne må være villig til å kjøpe inn dyre medisiner. De blir billigere etterhvert, men syke mennesker har ikke tid å vente til de har forhandla prisen ned på et akseptabelt nivå.. forskning koster mange penger... God Bibbiklem <3 <3 <3

   Slett